Stoelmassage

Stoelmassage is een acupressuur massage en verbonden met technieken uit de shiatsu massage. Deze massagevorm wordt door de kleding heen gegeven op een speciaal daarvoor ontwikkelde (stoelmassage)stoel. Stoelmassage zorgt voor ontspanning van gewrichten en spieren en is bekend om de bewezen effectiviteit bij het voorkomen van aan werkdruk gerelateerde klachten.

in de praktijk of op locatie

Stoelmassage is mogelijk in de praktijk maar ook bij uitstek geschikt voor bedrijven en dan wordt deze vaak op locatie gegeven.

Vanwege de laagdrempeligheid is stoelmassage ook erg geschikt voor ouderen, kinderen en voor mensen die zich liever niet ontkleden voor een massage. Naar mijn mening zou deze vorm van massage veel vaker kunnen worden toegepast in de omgevingssfeer van scholen en zorginstellingen, maar helaas is dit (nog) niet het geval.

Stoelmassage wordt gegeven door de kleding heen, dus op de bedekte huid kan eventueel worden gecombineerd met het gebruik van verwarmde bamboestokken.

stoelmassage op de werkplek

Stoelmassage wordt vooral ingezet bij bedrijven op de werkplek, al dan niet als onderdeel van een arboplan. De reden dat stoelmassage zo’n succes is geworden, is omdat deze inspeelt op onze huidige maatschappij. Een stoelmassage is handig en snel. Zo duurt een behandeling gemiddeld slechts twintig minuten en bovendien wordt deze normaal gesproken toegepast door de kleding heen en uiteraard zonder massageolie. Ook al is de massage kort, toch heeft deze een verregaand effect.

Stoelmassage zorgt ervoor dat de productiviteit, motivatie en werkplezier toenemen. Na een massage voelen medewerkers zich stuk voor stuk verfrist en ontspannen. De kans op werkgerelateerde klachten neemt bewezen af.

Tijdens een stoelmassage worden rug, schouders, nek, hoofd, armen, handen en heupen behandeld. Hierdoor verbetert de doorbloeding in het gehele lichaam, wordt het lymfesysteem gestimuleerd, worden vastzittende spieren losgemaakt, worden blokkades opgeheven en verlaten afvalstoffen sneller het lichaam. Voedingsstoffen en zuurstof worden weer sneller opgenomen in het bloed.

Hoewel stoelmassage in eerste instantie vooral een prima massage is om het lichaam in algemene conditie te houden, is de massage vooral ideaal als je last hebt van rugpijn, nekpijn, schouderpijn, hoofdpijn, stress, vermoeidheid, lusteloosheid, concentratieproblemen of slapeloosheid. Na de behandeling voel je je meer ontspannen maar zeker ook energieker en fitter. Een stoelmassage kan bijvoorbeeld klachten van het bewegingssysteem, rsi en stress verminderen of voorkomen. Bij regelmatige stoelmassages wordt ook het risico op een burn-out kleiner.

Stoelmassage wordt veel toegepast bij mensen die lange tijd in dezelfde houding doorbrengen. Voor werkgevers is het een bewezen en doeltreffende manier om ziekteverzuim te verlagen.

voordelen voor jezelf en je medewerkers

Als moderne onderneming kun je voorkomen dat je medewerkers te maken krijgen met werkgerelateerde klachten. Het geven van stoelmassages op de werkvloer draagt op een effectieve wijze bij aan het bevorderen van de gezondheid en het voorkomen van deze klachten.

Een massage kost weliswaar in eerste instantie geld en tijd, maar het levert je als bedrijf uiteindelijk veel meer op. Als onderdeel van een arboplan is het bovendien belastingtechnisch zeer aantrekkelijk stoelmassages aan te bieden aan je medewerkers. Ze behoren dan namelijk, onder bepaalde voorwaarden van de belastingdienst, tot de nihilwaardering, waardoor ze onbelast en onbeperkt kunnen worden verstrekt en opgevoerd als bedrijfskosten.

De stress die werkdruk met zich mee kan brengen vergt fysiek en geestelijk veel van medewerkers. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang er maar regelmatig mogelijkheid is om te ontspannen om te herstellen. De resultaten van een regelmatige stoelmassage zijn opmerkelijk: klachten verdwijnen en de medewerker voelt zich fitter en energieker.

effecten op korte termijn

  • vermoeidheid neemt af
  • concentratievermogen neemt toe
  • fysieke en geestelijke ontspanning
  • stressreductie
  • directe behandeling van werkgerelateerde klachten

effecten op langere termijn

  • spieren en gewrichten worden soepeler en meer ontspannen
  • langdurige of blijvende fysieke klachten worden voorkomen
  • verhoogd werkplezier en productiviteit
  • bewustzijn over lichaam en werkhouding
  • aantoonbare positieve resultaten op fysiek en geestelijk vlak

Medewerkers die aan werk gerelateerde klachten dreigen te ontwikkelen, worden aangeraden zich twee- tot vierwekelijks te laten masseren. Bij deze frequentie kan snel een optimaal resultaat worden verwacht. Ook medewerkers zonder directe klachten ervaren dit ritme als prettig en effectief, maar uiteraard kan ook besloten worden tot een andere frequentie als die beter past bij je planning. Bij grotere bedrijven en instellingen worden stoelmassages bijvoorbeeld maandelijks of eens per zes weken op basis van inschrijving aangeboden aan medewerkers. Soms is daarbij sprake van een eigen bijdrage en planning in eigen tijd.

Naast het ontspannende effect van een stoelmassage en het hiermee voorkomen van werkgerelateerde klachten, is het vroegtijdig signaleren van bestaande of zich ontwikkelende klachten een belangrijk onderdeel. Het toenemen van de ernst van de klacht en de eventueel daarmee gepaard gaande uitval wordt zo voorkomen.

Op internet kunnen veel relevante artikelen en onderzoeksresultaten worden gevonden, die de positieve gevolgen van stoelmassage op de werkplek en verlaging van het ziekteverzuim benadrukken. Tevens is hier informatie beschikbaar over belastingtechnische zaken met betrekking tot stoelmassage in combinatie met een arboplan door werkgevers.

Behalve vanwege de hierboven genoemde redenen is het mogelijk om stoelmassage eenmalig aan te bieden als beloning, tijdens een beurs of presentatie of ter ondersteuning van de uitstraling die u met uw bedrijf wilt bewerkstelligen.

Eenmalig of periodiek, in alle gevallen geldt dat het gezondheidsvoordeel van stoelmassage groot is, terwijl de investering in kosten en tijd relatief laag blijft. Voor uitgebreidere informatie, een aanvraag voor proefmassages of een offerte kun je vrijblijvend contact met mij opnemen.

‘your body is designed to survive
and while you do just that
make sure it feels really good’

~quote pien & regien

bekijk andere massages en behandelingen