celzouten in mijn praktijk
In de praktijk maak ik soms ter ondersteuning gebruik van celzouten. Ik gebruik de celzouten van Adler Pharma. De nummers 1 tot en met 12 en een aantal specifieke Schüsslermengsels heb ik zoveel mogelijk op voorraad.
biochemie
Celzouten zijn eigenlijk biochemische celzouten ofwel lichaamseigen mineralen die normaalgesproken voldoende aanwezig zijn in het lichaam. Het begrip biochemie is samengesteld uit de woorden bios (=leven) en chemie. Biochemie duidt dus op de scheikunde van het leven of de processen in levende organismen. De eerste twaalf biochemische celzouten en hun essentiële functies voor het lichaam zijn -in theorie en praktijk- ontdekt in de 19de eeuw door de Duitse arts Dr. Wilhelm Heinrich Schüßler (1821-1898) en worden daarom ook wel Schüssler-zouten genoemd. Hij gebruikte het begrip biochemie als benaming voor de door hem ontwikkelde natuurlijke geneesmethode, die hij voor het eerst beschreef in de publikatie ‘Eine abgekurzte Therapie’ (1873). Hij ontdekte dat ziekten in een organisme worden veroorzaakt door een tekort aan één of meer anorganische zouten, die normaal gesproken in een evenwichtige verhouding in het lichaam aanwezig zijn. De biochemische behandeling geeft een aanvulling van gezondheid en een ondersteuning van genezing op cellulair niveau, door de toediening van de juiste minerale zouten, die specifiek gericht zijn op de aandoening.
stofwisseling
Alle organismen zijn opgebouwd uit cellen. Elke soort cel bouwt zijn eigen weefsel en organen, en heeft derhalve een vastomlijnde taak voor het functioneren van een organisme. Cellen bestaan voornamelijk uit water en organische elementen (onder andere vetten en eiwitten) en voor een zeer klein gedeelte uit anorganische zouten (mineralen). Maar ondanks de kleine hoeveelheid blijken juist die anorganische zouten belangrijke componenten van een cel te zijn. Het zijn de bouwers en ze spelen een belangrijke rol bij de afwikkeling van de lichaamsfuncties. Het leven van cellen is van beperkte duur, gemiddeld ongeveer 7 jaar. Er worden keer op keer miljoenen cellen afgebroken en er moeten er evenveel weer worden gevormd, waarvoor het bloed de benodigde onderdelen aanvoert. Dit ingewikkelde proces van opbouw, afbraak en instandhouding van levende weefsels en het vrijmaken van energie voor het organisme, noemt men de stofwisseling.
Celzouten spelen een belangrijke rol als basissubstantie voor de vorming van enzymen. De celzouten zijn essentieel voor de goede werking van onder andere de stofwisseling, celcommunicatie en goede werking van het hele lichaam. Tekorten geven aanleiding tot een gestoorde stofwisseling en een toestand waarbij de opbouw van het organisme geen gelijke tred houdt met de afbraak. Omdat de invloed daarvan in allerlei organen merkbaar is, kan dit zich openbaren in een veelheid aan symptomen.
Tekorten van verschillende celzouten geven goed van elkaar te onderscheiden klachten. De toepassing van celzouten is heel effectief en overzichtelijk. Je kunt je conditie en vitaliteit versterken door aan te vullen wat je mist. Celzouten zijn mineralen en kunnen naast reguliere of alternatieve medicatie worden toegepast.
celzouten
Adler Pharma celzouten zijn gemaakt naar de originele receptuur van Schüssler. Ze zijn gluten- en magnesiumstearaatvrij. Er zijn producenten van celzouten die tarwezetmeel gebruiken, maar Adler Pharma gebruikt aardappelzetmeel, wat glutenovergevoelige gebruikers ten goede komt. Ook wordt er wel gebruik gemaakt van magnesiumstearaat als bindmiddel, maar bij celzouten heeft magnesiumstearaat het nadeel dat het water aan zich bindt. Water is nu juist het medium dat nodig is voor de verdeling van de ionen in de celzouttabletten. Adler Pharma gebruikt Calciumbehenaat. De celzouttabletten van Adler Pharma zijn energetisch van een hoogwaardige kwaliteit.
Schüssler biochemische celzouten 1-12.pdf
Schüssler biochemische celzouten 13-24.pdf